Digitalisering biedt steeds meer kansen om onze kwaliteit van leven te verbeteren, om zo lang mogelijk gezond en zelfredzaam te blijven en om mee te beslissen over de zorg die we nodig hebben. Binnen de Europese DESI-ranking wordt gekeken naar het percentage mensen dat online zorgdienstverlening heeft gebruikt zonder naar het ziekenhuis of naar de huisarts te hoeven gaan. In Nederland heeft 23% van de mensen dit gedaan tegenover 46% in de top 5 landen van Europa.

In de toekomst zal digitalisering nog meer mogelijkheden gaan bieden. We kunnen volgens de e-health monitor van Nictiz en Nivel nog winst boeken door onder andere te werken aan verdere bewustwording van de mogelijkheden en doorontwikkeling van kennis en kunde bij zorgprofessionals. Mogelijk speelt ook de wet van de remmende voorsprong een rol, gezien de uitstekende kwaliteit van de gezondheidszorg in Nederland.

 

Op deze pagina zijn de volgende gegevens te vinden

eHealth

eHealth: beleid, vaardigheden en vertrouwen

eHealth in verpleging: ouderenzorg, ziekenhuiszorg, huisartsenzorg

Gebruik digitale technologieën in de zorg

Aantal ICT'ers in de zorg

Percentage of people who used health and care services provided online without having to go to the hospital or doctors surgery (i.e. by getting a prescription or a consultation on line)

In de onderstaande figuur kunnen een aantal stellingen geselecteerd worden waarop huisartsen en medisch specialisten gereageerd hebben. 

In de onderstaande figuur kunnen een aantal stellingen geselecteerd worden waarop verpleegkundigen in de ziekenhuis-, ouderen-, en huisartsenzorg gereageerd hebben. 

In de onderstaande figuur is voor verschillende typen zorgverleners weergegeven welke soorten digitale technologie ze gebruiken.